Els Edelbroek - mijn verhaal
Op mijn 39e kom ik ‘de liefde van mijn leven’ tegen. Hij ligt nog in scheiding van zijn eerste huwelijk en heeft 4 kinderen in de leeftijd van 5 tot 12 jaar. Daarmee word ik plotseling stiefmoeder, een benaming waar ik niet blij van word. Ik wil geen boze stiefmoeder uit de sprookjes zijn! Daardoor ben ik in veel valkuilen gestapt die er zoal zijn voor stiefmoeders. Ik wilde het graag heel goed doen, het graag heel gezellig maken, had hoge verwachtingen, wilde zo snel mogelijk het plaatje van het kerngezin nabootsen. Maar mijn stiefkinderen hebben al een moeder, ze zitten helemaal niet op mij te wachten. De relatie met mijn partner wil zich langzaam maar zeker ontwikkelen, maar de onbevangenheid en vrijheid ontbreken, omdat er al kinderen zijn. Zij hebben al een hele geschiedenis samen. Een geschiedenis mét een eigen set aan waarden en normen en rituelen. Die moet ik als kersverse ‘bonusmoeder’ langzaam aan zien te ontdekken en ik doe mijn best mijn plek te vinden. Gevoelens van de scheiding werken door in de communicatie en worden soms omgezet in minder fraaie gedragingen. Ik erger me aan het gedrag van mijn stiefkinderen, dan weer ben ik boos op de ex van mijn man en dan weer op mijn man zelf. Het ene moment lijkt alles koek en ei en het volgende moment ontploft er weer een bom. Het ene moment lijkt er echte verbinding te zijn, het volgende moment voel ik me tot in het diepst van mijn ziel gekwetst. Al met al een emotioneel heftige periode. Soms met grote behoefte me terug te trekken om me daar vervolgens weer schuldig over te voelen. Gevoelens van er alleen in staan, erbij horen en toch weer niet.
Ondersteuning
Juist in díe periode had ik wel wat ondersteuning kunnen gebruiken. Het is niet voor niks dat in samengestelde gezinnen 2 op de 3 relaties het niet redden. In mijn 3-jarige opleiding Ecologische Pedagogiek deed ik onderzoek naar verbondenheid en loyaliteit in relaties. Het bracht me broodnodige inzichten, die ik graag jaren eerder had geweten. De wetmatigheden rondom loyaliteit tussen kinderen en ouders gaven me begrip en ik voelde me minder persoonlijk aangevallen of aangesproken. Daardoor kon ik rustiger in de hele situatie staan en werd ik minder meegesleept dooOr heftige emoties.

Twee andere opleidingen, Levenscoach en Systemisch Begeleiden, hebben me doen inzien hoe ieders eigen emotionele rugzak zijn invloed heeft gehad op hoe we met de situatie zijn omgegaan. Hoe juist de situatie met de stiefkinderen alleen een druk op de knop voor mij was om de onderliggende, oude pijn van buitengesloten te voelen, op te roepen. Juist de hulp van een coach om die oude pijn te helen, heeft mij enorm geholpen om op een goede manier met de hele situatie om te gaan, met oog voor ieders behoeften, inclusief die van mezelf.

Ik ben blij dat we zover zijn gekomen, dat we nu alle feesten en verjaardagen samen vieren, ook met de biologische moeder en haar partner.
Wie ik ben in het kort
Ik ben iemand die met hart en ziel ervoor gaat. Vol betrokkenheid, enthousiasme en intens. Ik ben een onderzoeker, ga graag de diepte in en hou van echt contact. Ik geloof dat er altijd nog wel iets te leren valt of te ontwikkelen, ook al heb ik geleerd tevreden te zijn met wie ik al ben. Ik ben op veel punten de schaamte voorbij, in die zin dat alle emoties en gedachten er kunnen zijn. Het is zoals het is, dit neem ik als vertrekpunt om vanuit te werken. Vol acceptatie en ruimtegevend. Ik neem mijn werk serieus, maar een speelse noot houdt het licht en behapbaar.

Wat dit werk mij brengt
Ik word blij als stiefmoeders gaan genieten van hun samengestelde gezin. Het is mijn missie om stiefmoeders een stap verder te brengen in het afstemmen van hun verwachtingen, verlangens en behoeften. Ik help ze graag hun emotionele rugzak wat lichter te maken.

Als je mij zou kennen, zou je weten dat ik…
  • dol op lezen ben.
  • heerlijk kan mijmeren.
  • graag vrij zit te schrijven.
  • van tuinieren hou, bij de bloemen en in de moestuin.
  • graag lekker lang natafel met vrienden of familie
  • het heerlijk vind om op een terrasje naar mensen in al hun verscheidenheid te kijken.

Zie je het zitten om te kijken of ik iets voor je kan betekenen en kennis met mij te maken?

Ja, laten we iets afspreken!

 
 
 
 

Download gratis de epub: In 7 stappen bevrijd van je machteloosheid als stiefouder

Vrijuit Leven
0

Your Cart